Moulding, Shaping and Decorating a future of yours?



New day new place new life maybe? Apa beza dulu dan sekarang? Hidup yang dulu cuma hidup yang sentiasa bergantung hidup pada orang. Hidup yang dulu cuma hidup yang takpernah berfikiran jauh dan kurang fikirkan masa depan. Betol cakap org, kita perlukan kematangan untuk berfikir dan umur yang semakin meningkat sedikit sebanyak makes us more mature in decorating and shaping our own life. Sembilan belas tahun hidup tak ckup banyak lagi pengalaman yang kita mampu kumpul tapi ckup utk mengajar kita kesusahan hidup, kepayahan, luka dan kadang kadang perkara yang takpernah kita terfkir pun utk kita lalui dalam hidup kita. 

Haida Umiera? This girl ahh i tell you, very spoil brat u know. very very lah i tell you. haih haida umiera , you patut kurangkan manja you tu, not everyone can pampered you. tak semua org boleh you jadikan tempat bergantung. You dah patut mula belajar utk hidup berdikari tanpa mengharapkan sesiapa. People, let me tell u this. Hati yang lembut, diri yang manja, hidup yang sentiasa bergantung pada org, will drive you to nothing. Those kind of rides wont bring you to a great destination tho.It will only brings you hurt, pain and frustation. Well, i learnt a lot u know. No matter how hurt i am, how sad i am sometimes,i learnt to always laugh for the sake of people that evolves around you. You takboleh sentiasa bermasam muka, buat muka sedih or keep on tweeting those sad shits. Its tough to just keep the pain with only you tapi Allah takkan uji setiap hambanya di luar kemampuan mereka kan? Allah knows the best. TRUST HIM. 

tergantung tak bertali? You know, when i was a child i selalu wondering apa bendalah benda alah 'tergantung takbertali' tu. Now i know apa sebenarnya benda tu and mcmana sbnrnya rasa digantung tak bertali. A friend of mine pernah tanya 'Haida, kenapa you takpernah keraskan hati you utk marah orang lama skit? Why dont you cuba tinggikan ego you'. Oh mydear friend of mine, soalan awak tu buat hati i sendiri tanya knp i takpernah ego selama nii? And petang td i dapat jawapan nya. I takpernah ego, i takpernah mampu utk marah orang lebih lama adalah sebab ada seseorang ni yg sentiasa ada dengan i, bestfriend i, which is mama, dialah punca i takmampu nak wujudkan ego dalam diri i. Sebab dia sentiasa ddik i dgn sifat 'ego takkan bawa i kemana'. Perasaan marah, benci, sedih, terluka dan sakit yang selalu dalam hati ni i sendiri tktahu mcmana i hilangkan tapi mcm org ckp, luka akan terubat dengan sndiri eventho it takes time sometimes. So mungkin i yang membiarkan setiap luka ni terubat dgn sendirinya/ 

Trust me, setiap apa kepahitan yang kita lalui, benda tu sangat mengajar. Once, i selalu spit out everything kt at least someone utk org tahu mcmana i rasa sakit, terluka, marah. Tapi now, entah knp hati ni, mulut ni dah habis perkataan utk bercerita, utk meluahkan setiap apa yg terpendam. Mungkin lagi bagus kalau yang terpendam dibiarkan terpendam. Akal selalu bagi hati kita alasan utk menyedapkan hati. Kadang kadang alasan yg sama tapi hati sentiasa terima sbb hati ni dah belajar utk redha dgn setiap apa yang Allah rancang. Walaupun sakit, tapi Allah sentiasa bagi hati ni kekuatan utk terus senyum dengan setiap parut dan luka di hati. 

After i'm done with asasi,now i terpaksa teruskan hidup dgn degree selama 4tahun. Hati ni terasa berat nak pergi sebab i tahu bila i katsana, there will no longer mama yang akan sntiasa dengar setiap luahan hati anak dia. Tak ada tempat utk i mntk nasihat, pendapat. Atau sebenarnya dah tak ada siapa yang akan sedapkan hati i, bagi i alasan yang wlaupun sbnrnya takmasuk akal tp ttp menyedapkan hati ni bila something happened. My degree? Bachelor in Degree. Majoring in TESL dekat University of Malaya for 4years. Hidup baru, environment baru yang mungkin akan susah dan pahit tapi terpaksa tempuh demi masa depan dan demi harapan family. Wish me luck shall we? I rasa this entry is a wrap up utk holiday i selama 5bulan. Entry yg tersirat. Ahad nii bermulalah orientasi. There's gonna be a new entry involving UM for you guys later. So jumpaaaa nantiii. XOXO!




terima kasih daun keladi ♥

Welcome Juniors! xD

Hello Juniors yang dapat asasi di UiTM Kuantan, especially pelajar asasi TESL. Welcome to our small yet awesome campus, UiTM campus Padang Lalang, Kuantan. So how? Are you guys ready utk menjalani hidup sbgai pelajar asasi? Most of you mesti rasa mcm tak best kan sbb dpt kt Kuantan. But seriously, to tell you the truth, UiTM Kampus Kuantan adalah kampus yg paling best ever. At first mmg rasa bosan tp itu pun 2hari jee Haha lepastu mmg korang akan rasa heaven gila ada kt sana dgn kehadiran and kewujudan Teluk Cempedak, Megamall and East Coast Mall. Nak jalan sana pun korang takpayah susah susah nak bazir duit. If yg sangat rajin and rela exercise tu, jalan kaki je. Ktaorg seniors mostly jalan kaki *savings* Haha. Nak cerita panjang lebar pun takbestlah kan nnti tak surprise lah utk korang hihi. So mcmni, if ada antara korang yg terbaca this blog and would like to ask questions, you guys can jusk add me up kt facebook; www.facebook.com/haidamiamelosa and do follow me at my twitter; @haidaumiera. 
terima kasih daun keladi ♥

Farewell Day

Today's the last day for all classes. We, asasians, we are done with our foundation. Menunggu untuk final. Another two weeks in Kuantan. Taklama je lg. Oh bytheway! For those spm candidates yg berjaya dgn result masing, congrats! Yg lain pun congrats kay. Bersyukur dgn setiap apa yg kita peroleh hihi. Olwight byk cerita nak stoly ekceli. Tapi nanti nanti lah, malas. Now nak tunjuk something je kt korang. Enjoy! ;)








All above are the pictures today. Gambar yg diambil masa kelas terakhir which is grammar. 




terima kasih daun keladi ♥

Our Helena.

NowPlaying; Audioslave-Like a Stone.

Okay people, waddap, whatsup everyone? Semua okay? Semua sihat? I have nothing much to say actually as not so many interesting things happened. But there's a thing happened to me, to myself and only me. Before, kite takpernah ada or even pegang kucing. But here, something strange happened. Helena, the cat. The kitten, exactly. She's a cute cutie little pie. Everyone loves her because of her cuteness. Helena, anak kepada our class representative, genji. He's been taking care of Helena all of this while. Helena pun sangat sangatlah manja nya dgn genji. Entah macamana secara tiba tiba semua orang in love with Helena. Nak dijadikan cerita, this one lovely day, okay actually evening. Me and several people (Ayang, Tyqah, Anis, Lala, Onie and of course Genji), we went to the vet. Helena sakit, mata dia sakit, kesian Helena :( We bought her the pink cage and the leopard print bowl. Omel nyaaaaaa bilik Helena. Suka Helena dia ada bilik. Oh not to be forgotten, kitaorg belikan dia baju colour pink juga. Eiii omel nya omelnyaaa aum aum! Since tht, bond semua org dgn Helena mula terjalin, Hamboiii! mihmih. Everyone started to love Helena. Mulalah Helena jadi spoiled brat hiks. Yela mana taknya. Semua org manjakan dia, nak tidur pun orang dodoikan La ilaha ila allah mcmtu haaa. Mengada lah jadinya si Helena kecik tuu hihi. Comel sngat helena. Helena, kakak Haida pesan ni. Jgn berlemak tau! :p 

To be honest, sometimes I just love it here. Bond yg kita semua create ni, comel sangat tau tak! Somehow, thanks to Helena. Because of her, mostly people here started to create memories together. Betollah orang ckp, moments as a teenager is the best thing ever. And memori dekat uitm kuantan, sebagai pelajar asasi, I dont think I can easily forget this. Semua yang jadi kebelakangan ni membuatkan masa cepat sangat berlalu and taklama lagi je untuk kita habiskan sisa sebagai pelajar asasi. And after this, semua akan bawa jalan masing masing, furthering study.  Tapi insyaallah, TESL B takkan pernah terpisah kan? As kite kan ada group Rakyat Tesl B kt facebook, group TESL B xoxo kt whatsapp. Hopefully, eventho semua dah jauh lepasni, takde jurang antara kita semua. As teknologi semakin berkembang. So gunakan teknologi dgn sepatutnya olwight? Mihmih. -6weeks left-

Oh bytheway, lupa nak stolymoly! Haritu, on wednesday, semua free dari class. And due to huge amount of assignments and stressed, semua decide pergi tgk movie. Ada juga yg back to back movies nye haaa. *ktaorg lah tu, 2movie terus tgk; Mama and Hansel & Gretel. Mihmih. Eh! Tapi ada juga yg tgk 3 movie terus haaaaa hiks! :p 

NowPlaying; Heart On Fire-Jonathan Clay (OST LOL)

Korang! Eii jgnlah tgk movie LOL! Serious sweet!!! Dari tkde boyfriend terus rasa mcm nak ada boyfriend. Eiiiii taksuka taksuka. Kalaulah ada boyfriend, haih bestnyaaaaa hidup. Heavennya! Ohh  I wont let you go. Now you know. I've been crazy about you all the time lalalala ...





terima kasih daun keladi ♥

Bola vs Jersey

Sometimes people tend to feel alone for no reason.. Well actually, there's a reason. The reason for why I cant even have a boyfriend till now haha. Mungkin adalah kot jodoh nya nanti in the near future hopefully. Actually u ols, lately I've been wondering about something but tktau mcmana nak spit it out. Maybe its not the time yet kot or maybe the thing was not big enough to make myself burst. Banyak betol persoalan ni haaaaaa tp nanti nanti lah timbulkan persoalan tu. Like seriously taknak fkir tp kadang kadang terfikir nak buat mcmana kan. 

 WHILE I'M TYPING THIS POST, MY ROOMMATE IS CURRENTLY GOOGLE-ING GARRY/GAELLY/LEESANG. I MEAN LIKE SERIOUSLY LALA? HAHA. JONGKOOK LALA JONGKOOK! JONGKOOK IS MINE! 

okay u ols. actually i would like to share something with you. baru terfikir and terlintas td mihmih. kite dah ckp about this kt semua kwan kwan kite kt sini but then terasa nak share dgn org lain juga kan. most of the girls would probably think the same thing. ni kira mcm list of wishes lah kan if i ada boyfriend, Hamboi! haha. 

This idea actually started on that day; the futsal tournament day. bila tgk boys (my classmates) main futsal and support/jerit jerit untuk dorang, out all of a sudden teringin dan terfikir it must be great if i can have a boyfriend and support him while he's doing his best in futsal tournament. takrasa sweet ke korang? Eii sweetnya sweetnya boleh bawakkan air ke, towel ke kan. then lapkan peluh semua. Alololo sweetnyaaaaaaaa . Sayangnya kite tkde boyfriend. Okay -,-' Haha. 

Another dream is, tadi masa balik dari ECM, bershopping sakan, borak borak dgn ayang about Jersey. Bytheway, jgn nak misunderstanding. Ayang tu perempuan tau. Ramai misunderstand ayang tu dgn someone special. Ktaorg kt sini smua kena haha. Ckp ckp pasal jersey, mulalah terkeluar; 'Ayang, mesti bestkan if dpt mntk jersey kt boyfriend. jersey yg boyfriend kite pakai, mihmih'. 






Tapi sangat tak faham kenapa smua impian berkaitan dgn bola/futsal/jersey. Demam bola ke ni? Haih. Marilah doakan jodoh kite yeee mihmih. 



xoxo u ols!

terima kasih daun keladi ♥

Salam Maulidur Rasul



Salam Maulidur Rasul, Salam Maulidur Rasul! :D

Hello, nights everyone. I'm supposed to write/type this post yesterday as I'm not feeling well so I postponed it to today. So today, I'm feeling a bit better, Alhamdulilah. Thanks to everyone here for being so caring and they are the one who have been taking care of me during my 'sick' days. Ceh padehal sehari je pun sakitnya kan mihmih. Duduk jauh dari mama masa sakit sakit macamni serious seksa sgt. Nak mama :( Selalu bila kt rumah mama lah yg akan tolong suap makan ke apa ke, bg makan ubat semua, jaga lah. Kt sini mama takde :( Tapi kite kena kuat! Tetap! Hihi. Kuat tak kuat, yet still 2 kelas jugalah skipped. Taklarat sangat nak ke kelas. Doakan kite sihat pweaseeee ~




Oh bytheway esok maulidur rasul. Salam maulidur rasul semua :)

terima kasih daun keladi ♥

Saturday Night Fever with Philadelphia, Here I Come.

Hachuuuuuummm! Hachum! Oh maafkan saya, maafkan saya. Terbersin. Kite selesema ;( mihmih.

Owight, lets get going straight to the point without wasting any times as I have lots to say, to tell, to story story to you ols hikhik. Okay but first of all, how are you guys? Sihat? Amin. May Allah bless all of us, insyaAllah. First of all, lets start with Saturday Night Fever. Saturday Night Fever is an event for us, Uitm Kuantan's students. The event starts with barbeque sambil menikmati LiveBand yg disertai oleh our class representative, Genji. Ktaorg dapat ayam goweng banyakkk! banyak sgt! Ommnyomnyommm dapnyew ayam goweng! 

Here are some photos on tht night; 


Dalam bus ontheway ke Bukit Sekilau for Saturday Night Fever;


 Okay this one candid. Kite baju nak mcmtu, ramai ckp kite mengikuti tema, 90's. Retro retro.



Pose semua pose;


Auchak! Auchak. Sempat meletakkan tangan di bahu AnisAshaari. Tanda kasih sayang, omnyom.

Okay okay u ols. Done with Saturday Night Fever, lets go home now! 
________________________________________________________________

Now its time for me to tell u ols tentang our class trip to watch theatre Philadelphia, Here I Come dekat KLPAC. We're having a great time together there. Kite jumpa RedzaMinhat, Redza Minhat. Dia peluk kite, dia pegang bahu kite. Ahhh handsomenya handsomenyaaaaaa. Tapi kite taknak lah upload gambar kite dgn RedzaMinhat. Nanti korang jeles. Ehem Uhuk Uhuk lalalala hihi :p 



#A picture with all the actors of Philadelphia, Here I Come.


#Qistina and Me. Haida umiera je mood rabbit ni knp ni? Ei malu maluuuu.


#Memory terindah; gambar together with the class representative, Genji (Syed Kamil Nawfal)


#Eiii comel nya comel nya Adib hihi. 


#My lovely class, Tesl B. Kite sayang korang. Please do love me back guys :*


Lalalalalalalalala oh RedzaMinhat, handsomenya awak. *lagu lagu* 




Yang ni semua tak memasal je ni mengada ni. #kesian chapeak hihi.


Girls time, girls time.

We started our journey at ten, early in the morning from Uitm Kuantan. Then we reached there at two. Pit stop dekat KLCC, having our lunch and performed Asar plus Zohor. At eight, Philadelphia, Here I Come start. Serious best gila theatre tuu. Jomlah melawat KLPAC. Tengok theatre. Serious theater is the one of the most best things ever. Nothing else much to say. Thats it for this time. Thanks for reading. 





terima kasih daun keladi ♥

Scottich; Agus McMarrow


Anyeonggg! *Jeremy's style'* Post kite before this, Dorami (AnisAshaari) kite ckp 'dahlah blog bahasa melayu'. Haa okaylah, this time, my post will be in English. Anis dorami, I hope you read this mihmih :p Alright you alls, today is Wednesday. So as usual, class started at 8 but Haida bangun 'awal'. Consequently, I came to class at 8.30. Then, class dimulakan, sesi presentation juga dimulakan, lepastu dalam kelas makan chipsmore haaa lepastu lepastuu...nothing interesting lalalala. 

After class, four of us, Me, Ayang, Lala Dawson and Anis Ashaari went to Megamall. Semua excited nak brunch kt kedai pakcik Mcdonald. But but but! Haaa amik kau banyak But gitu mihmih. Before brunch, we went to Giant, kite nak beli groceries. But to tell you the truth, masa kt Giant, serious, Anis was my witness, sumpah I macam orang miskin gila as I have to let go all the food yg takperlu and takpenting and yg menggemukkan dan segala galanya. Motif dan sebab? One and only reason) sebab nak jimat duit as allowance takmasuk lagi. Haih ni yg nak maghah dgn government ni. Mana elaun kami? Mana elaun kami? Mana hak elaun kami as pelajar asasi? Haih maghah ni maghah. Bengang sangat dah ni Huhu. 

Oh bytheway, not to be forgotten, nak bgtau ni. Every Wednesday ktaorg ada kelas Drama. Haa masa kelas drama ni masing masing mulalah tunjuk bakat berlakon tu semua kan. But for today, activity for our drama class, ktaorg kena tgk satu movie yg berlatar belakangkan Scotland. It was a great movie though. 'The Water Horse' . A movie that will definitely give you a complete Elements of Drama consists of exposition, rising action, the climax, falling action and last but not least resolution. Okay takpayah susah susah fkir. In malay, we called it as PLOT! Serious movie ni best and awesome gila wa ckp lu. Hamboiii haa hihi. Here's the trailer of the movie. Cubalah usha, its about a sea creature/monster that was known as Water Horse. 






terima kasih daun keladi ♥

Ups and Downs

Hello semua! Hi Hi *lelambai*. Lamanya Haida tak update blog. Ada banyak sebab actually why Haida lama sangat tak update blog ni. a) sebab lepas habis SPM, demi Allah Haida malas gila gila nak update blog and busy dgn driving license, fikir future, and etc. b) bila dah masuk U, lagi lah malas ceritanya kan. First sem, busy dengan how to adapt & adopt with situations and environment here. Serious penat gila. Takrasa nak update blog pun sebab masa untuk diri sendiri pun takde. Maafkan saya, maafkan saya. Janji takbuat lagi *angkat tangan janji* Mihmih. So now terasa macam nak mula balik dengan blog sebab to be honest, Haida tak ada siapa and takde tempat untuk mengadu macam macam hal. Okay apa kita nak cerita? Apa apa? Siapa ada idea? Okay lah oleh sebab status Haida berkaitan dengan penghijrahan Haida dari freehair ke bertudung, so maybe this time, this post khas untuk cerita tu. 

Haida selalu berpegang dengan prinsip 'this life, our life has their own ups and downs'. Segalanya berpunca dari satu situasi yang membuatkan Haida rasa sangat jatuh and Haida rasa macam takde siapa pun ada dgn Haida masa tu. Lagi memburukkan keadaan bila Haida seorang seorang duduk kt Kuantan, berperang dengan TESL, takde mama yg boleh comfort Haida macam selalu. Mama selalu pesan, 'adik bila duduk jauh dari mama, you have to know how to make yourself stronger coz I'm not there to comfort you'. Saat dan ketika tu Haida rasa macam takde apa langsung yg mampu untuk buat Haida bangun balik. Mungkin dah ketentuan Allah, itu dah tiba masanya untuk Haida mula berhijrah. Wallahualam kan ;) 

So nak dijadikan cerita, satu hari tu, its 10 August 2012, Haida decide nak keluar dengan kawan kawan, hangout. Entah kenapa terasa macam tak lengkap tanpa ada sesuatu yang menutup rambut. So Haida pun cuba cuba jela pinjam tudung roommate and brooch tyqa, pakai and keluar. Sampai Megamall, *amboi, megamall aje hihi. Biasalah, kt Kuantan itu je yg ada* Haida dah ada niat nak beli tudung. So Haida beli satu tudung, warna turquoise. Start dari haritu, mula terasa selesa untuk bertudung dan mula dari haritu jugalah sampai ke sekarang, Haida kekalkan imej berhijab. Dan ini adalah untuk selama lamanya, insyaallah. 




terima kasih daun keladi ♥