Moulding, Shaping and Decorating a future of yours?



New day new place new life maybe? Apa beza dulu dan sekarang? Hidup yang dulu cuma hidup yang sentiasa bergantung hidup pada orang. Hidup yang dulu cuma hidup yang takpernah berfikiran jauh dan kurang fikirkan masa depan. Betol cakap org, kita perlukan kematangan untuk berfikir dan umur yang semakin meningkat sedikit sebanyak makes us more mature in decorating and shaping our own life. Sembilan belas tahun hidup tak ckup banyak lagi pengalaman yang kita mampu kumpul tapi ckup utk mengajar kita kesusahan hidup, kepayahan, luka dan kadang kadang perkara yang takpernah kita terfkir pun utk kita lalui dalam hidup kita. 

Haida Umiera? This girl ahh i tell you, very spoil brat u know. very very lah i tell you. haih haida umiera , you patut kurangkan manja you tu, not everyone can pampered you. tak semua org boleh you jadikan tempat bergantung. You dah patut mula belajar utk hidup berdikari tanpa mengharapkan sesiapa. People, let me tell u this. Hati yang lembut, diri yang manja, hidup yang sentiasa bergantung pada org, will drive you to nothing. Those kind of rides wont bring you to a great destination tho.It will only brings you hurt, pain and frustation. Well, i learnt a lot u know. No matter how hurt i am, how sad i am sometimes,i learnt to always laugh for the sake of people that evolves around you. You takboleh sentiasa bermasam muka, buat muka sedih or keep on tweeting those sad shits. Its tough to just keep the pain with only you tapi Allah takkan uji setiap hambanya di luar kemampuan mereka kan? Allah knows the best. TRUST HIM. 

tergantung tak bertali? You know, when i was a child i selalu wondering apa bendalah benda alah 'tergantung takbertali' tu. Now i know apa sebenarnya benda tu and mcmana sbnrnya rasa digantung tak bertali. A friend of mine pernah tanya 'Haida, kenapa you takpernah keraskan hati you utk marah orang lama skit? Why dont you cuba tinggikan ego you'. Oh mydear friend of mine, soalan awak tu buat hati i sendiri tanya knp i takpernah ego selama nii? And petang td i dapat jawapan nya. I takpernah ego, i takpernah mampu utk marah orang lebih lama adalah sebab ada seseorang ni yg sentiasa ada dengan i, bestfriend i, which is mama, dialah punca i takmampu nak wujudkan ego dalam diri i. Sebab dia sentiasa ddik i dgn sifat 'ego takkan bawa i kemana'. Perasaan marah, benci, sedih, terluka dan sakit yang selalu dalam hati ni i sendiri tktahu mcmana i hilangkan tapi mcm org ckp, luka akan terubat dengan sndiri eventho it takes time sometimes. So mungkin i yang membiarkan setiap luka ni terubat dgn sendirinya/ 

Trust me, setiap apa kepahitan yang kita lalui, benda tu sangat mengajar. Once, i selalu spit out everything kt at least someone utk org tahu mcmana i rasa sakit, terluka, marah. Tapi now, entah knp hati ni, mulut ni dah habis perkataan utk bercerita, utk meluahkan setiap apa yg terpendam. Mungkin lagi bagus kalau yang terpendam dibiarkan terpendam. Akal selalu bagi hati kita alasan utk menyedapkan hati. Kadang kadang alasan yg sama tapi hati sentiasa terima sbb hati ni dah belajar utk redha dgn setiap apa yang Allah rancang. Walaupun sakit, tapi Allah sentiasa bagi hati ni kekuatan utk terus senyum dengan setiap parut dan luka di hati. 

After i'm done with asasi,now i terpaksa teruskan hidup dgn degree selama 4tahun. Hati ni terasa berat nak pergi sebab i tahu bila i katsana, there will no longer mama yang akan sntiasa dengar setiap luahan hati anak dia. Tak ada tempat utk i mntk nasihat, pendapat. Atau sebenarnya dah tak ada siapa yang akan sedapkan hati i, bagi i alasan yang wlaupun sbnrnya takmasuk akal tp ttp menyedapkan hati ni bila something happened. My degree? Bachelor in Degree. Majoring in TESL dekat University of Malaya for 4years. Hidup baru, environment baru yang mungkin akan susah dan pahit tapi terpaksa tempuh demi masa depan dan demi harapan family. Wish me luck shall we? I rasa this entry is a wrap up utk holiday i selama 5bulan. Entry yg tersirat. Ahad nii bermulalah orientasi. There's gonna be a new entry involving UM for you guys later. So jumpaaaa nantiii. XOXO!




terima kasih daun keladi ♥